Welcome to our website !

How to Make Delicious Asam Pedas Ikan Kerisi

By tháng 5 22, 2020

Asam Pedas Ikan Kerisi. Kalau nak yang betul betul sihat, guna resepi yang hanya direbus, dicelur atau sup sup. Teringin nak makan ikan kerisi, saya meminta Hubby ke pasar Taman. Antaranya singgang pedas resepi Terengganu, ikan kerisi masak asam rebus, asam pedas ikan kerisi Kelantan dan lain-lain lagi.

Asam Pedas Ikan Kerisi Literally translated to 'sour spicy', Asam Pedas fish curry is tangy, spicy, appetizing and best served with rice. Kalau nak yg betul betul sihat, guna resepi yg hanya direbus, dicelur atau sup sup. Teringin nak mkn ikan kerisi, saya meminta Hubby ke pasar Taman Tun Dr Ismail. You can have Asam Pedas Ikan Kerisi using 20 ingredients and 10 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Asam Pedas Ikan Kerisi

  1. It's 4 of ekor ikan kerisi.
  2. Prepare 6 of biji cili kering (dikisar).
  3. You need 2 of biji bawang merah (dikisar).
  4. It's 4 ulas of bawang putih (dikisar).
  5. You need 11/2 of inci halia (dikisar).
  6. Prepare 2 of inci lengkuas (dikisar).
  7. Prepare 1 of inci kunyit hidup (dikisar).
  8. You need 1 batang of serai (dikisar).
  9. Prepare 600 ml of air.
  10. It's 1/2 of sudu besar asam jawa pekat.
  11. Prepare 1 sudu teh of belacan.
  12. You need 2 of biji cili merah.
  13. Prepare 2 of biji cili hijau.
  14. You need 1 sudu teh of gula.
  15. Prepare 1 sudu teh of garam.
  16. You need of Bahan Tambahan.
  17. You need 1 of ikat adun kesum.
  18. Prepare 1 of kuntum bunga kantan (di belah dua).
  19. You need 1 of biji kentang (dipotong kecil).
  20. You need 1 of biji tomato (dipotong 6).

Anda harus coba menu asam pedas yang juga sering disebut dengan asam padeh. Padeh adalah bahasa minang dari pedas. Sajian ini berkuah merah menyala, bercitarasa pedas-gurih-asam, dan tak pakai santan! Versi aslinya menggunakan asam kandis sebagai pemberi rasa segar, tapi anda bisa.

Asam Pedas Ikan Kerisi instructions

  1. Bersihkan ikan kerisi. Ketepikan..
  2. Sediakan bahan kisar dan kisar sehingga menjadi pes..
  3. Masukkan sedikit air dan pes tadi. Didihkan..
  4. Tambah air selebihnya dan biarkan mendidih..
  5. Tambahkan asam jawa dan belacan. Biarkan mendidih..
  6. Masukkan kentang, bunga kantan dan daun kesum. Didihkan dengan api perlahan..
  7. Masukkan cili merah dan cili hijau..
  8. Masukkan ikan. Didihkan dengan api perlahan.
  9. Matikan api dan perasakan dengan gula dan garam..
  10. Masukkan buah tomato. Biarkan sekejap untuk membolehkan tomato sedikit layu. Siap!.

Resepi Singgang Pedas Ikan Kerisi Cara Terengganu. Gulai Ikan Dan Sambal Nasi Berlauk Kelantan. Asam Pedas Ikan Pari Gerenti Sedap. Asam Pedas Ikan Pari Stingray Asam Pedas. Ikan Kerisi Asam Pedes Lempah Asam Pedes Bangka.

You Might Also Like

0 nhận xét