Welcome to our website !

Recipe: Perfect Bubur Nasi Ayam Merah (Nasi dah jadi bubur..ish ish ish)

By tháng 9 19, 2020

Bubur Nasi Ayam Merah (Nasi dah jadi bubur..ish ish ish).

Bubur Nasi Ayam Merah (Nasi dah jadi bubur..ish ish ish) You can cook Bubur Nasi Ayam Merah (Nasi dah jadi bubur..ish ish ish) using 15 ingredients and 7 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Bubur Nasi Ayam Merah (Nasi dah jadi bubur..ish ish ish)

  1. Prepare 2 of pot beras yang ditanak menjadi nasi.
  2. It's 7 cawan of air (@ lebih).
  3. You need of Ayam merah.
  4. You need 1 of ekor ayam saiz kecil (dipotong kecil2).
  5. You need 1 of st garam.
  6. You need 1 of st kunyit.
  7. It's 2 of biji bawang merah besar.
  8. It's 4 ulas of bawang putih.
  9. It's 2 of inci halia.
  10. Prepare 3 of sb cili kering kisar/cili boh.
  11. It's 1/2 cawan of kicap manis.
  12. You need 3 of st garam (secukup rasa).
  13. Prepare 4 of sb gula (secukup rasa).
  14. You need of minyak untuk menggoreng ayam dan menumis secukupnya.
  15. You need Daun of bawang dipotong halus untuk ditabur.

Bubur Nasi Ayam Merah (Nasi dah jadi bubur..ish ish ish) step by step

  1. Masukkan nasi yg dilerai ke dalam periuk dan tambahkan air. Masak sehingga nasi menjadi bubur..
  2. Gaul ayam dgn garam dan kunyit. Goreng separuh masak. Ketepikan..
  3. Tumis bawang, halia, bawang putih dan cili kisar sehingga pecah minyak. Tambahkan gula supaya gula caramelised. Kacau. Masukkan ayam. Kacau rata..
  4. Tambahkan kicap. Tambahkan air, kuah lebih untuk dimakan bersama bubur. Masak dgn api perlahan dgn agak lama sehingga isi ayam menjadi lebih lembut & diserap oleh kuahnya..
  5. Sedia dihidang bersama bubur. (Walaupun tak suka isi ayam untuk sesetengah resepi, tapi untuk menu mkn bersama bubur ni, uchu n family suka..).
  6. Note: (Bubur) Uchu gunakan pressure cooker Primada, mode congee. (Ayam masak merah)Uchu masak guna pressure cooker Noxxa dan masak sebelum tidur. Uchu guna mode stir fry untuk menumis. Kemudian Uchu guna preset time, mode low pressure 30 minit. Esok pagi, tgk2 dah siap. Just stir fry semula untuk pekatkan kuah sikit dan adjust rasa..
  7. Note: biasanya Uchu akan masak bubur daripada beras wangi kerana lebih cepat masak, wangi dan menghasilkan tekstur bubur yang cantik. (Mmg selalu ada beras wangi kat rumah Uchu untuk bubur dan nasi dagang).

You Might Also Like

0 nhận xét