Welcome to our website !

Recipe: Perfect Asam Pedas Ikan Kembung

By tháng 8 25, 2020

Asam Pedas Ikan Kembung.

Asam Pedas Ikan Kembung You can have Asam Pedas Ikan Kembung using 20 ingredients and 9 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Asam Pedas Ikan Kembung

  1. It's 2 of ekor ikan kembung.
  2. Prepare 8 of buah bendi.
  3. It's 1 of buah tomato.
  4. Prepare 3 of tangkai daun kesum ambil daun sahaja.
  5. Prepare 1 batang of serai.
  6. Prepare of Bumbu kisar :.
  7. Prepare 10 of tangkai cili padi.
  8. You need 5 ulas of bawang merah.
  9. You need 3 of siung bawang putih.
  10. Prepare 1 of ibu jari halia.
  11. You need 1 of ibu jari kunyit.
  12. It's 1 of inc belacan.
  13. Prepare of Bahan bumbu tambahan :.
  14. It's 1 of sdm serbuk cili.
  15. You need 1 of sdm pes asam Jawa.
  16. You need 2 of sdt garam.
  17. Prepare 2 of sdt gula.
  18. It's of Secubit ajino.
  19. You need 400 ml of air.
  20. Prepare 1 of senduk minyak.

Asam Pedas Ikan Kembung instructions

  1. Cuci bersih sisik dan perut ikan. Untuk kurangkan bau hanyir ikan, lumuri dengan air asam atau pun cuka masakan. Biarkan dalam 5 minit. Kemudian bilas sampai bersih..
  2. Sediakan semua bahan. Kisar cili padi, bawang, kunyit dan halia. Cili tu sesuaikan dengan selera masing masing yee.. ni lah yang akak katakan kekurangan bahan. Sebab asam pedas ni gunakan cili kering. Tapi akak kehabisan cili tuu...
  3. Panaskan minyak, tumis bumbu sampai pecah minyak..
  4. Bila dah nampak pecah minyak, tambahkan serbuk cili. Gaul kan sampai rata dan bumbu betul betul masak..
  5. Tambahkan air, aduk aduk sampai tercampur semua. Tunggu mendidih..
  6. Masukkan bendi, tomato dan daun kesum. Setengah orang ni kaan Lailer.. depa buh tomato ngan daun kesum ni bahagian akhir, tapi akak suka buh depan. Jus tomato tu bila rebus lama nanti boleh keluar. Anak ngan somi akak tak mau makan tomato, sbb tu akak masak buh dulu. Biar kan bendi agak layu, Kecilkan api..
  7. Masih kecilkan api yee Lailer... Setelah bendi layu, masukkan ikan, tambahkan garam, gula, ajino dan air asam Jawa. Mandikan ikan tu dengan kuah dulu, kemudian tutup dan reneh dalam 5 menit. Masih Api kecil yee Lailer....
  8. Setelah 5 minit, buka la penutup tuu Lailer, kacau kacau pelan jee.. biar ikan tak hancur, perasakan... camana.. sedapkaan... tu laaa apa akak cakap.. takde cili kering pun masih sedaap kaan....
  9. Siap dah.. Boleh pi hantar kat bakal mak mentua ko tu Lailer.. kang ni tem Jekfer nak makan malam.. jangan pula ko buka cite yang asam pedah ni masak guna serbuk cili tau lailer.. kang bakal mak mentua ko tu tak mau tumpang rasa pula 🤣🤣🤣.

You Might Also Like

0 nhận xét