Recipe: Tasty Kari Ayam Tanpa Santan
Kari Ayam Tanpa Santan.
You can cook Kari Ayam Tanpa Santan using 14 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Kari Ayam Tanpa Santan
- You need 1/2 of ekor ayam dipotong kecil.
- You need 4 of biji kentang dipotong wedges.
- It's 1 of paket rempah kari ayam.
- Prepare 1/2 of paket rempah kari ikan.
- It's 1 of sudu besar pes cili.
- Prepare 2 of biji bawang besar.
- You need 3 ulas of bawang putih.
- Prepare 2 of inci halia.
- You need 1 of tangkai daun kari.
- Prepare 500 ml of air atau mencukupi.
- You need 1 1/2 of sudu kecil garam.
- It's 1 of sudu kecil serbuk perasa (Nurul guna secukup rasa maggi).
- It's 1/2 cawan of minyak masak.
- It's 1/2 of sudu kecil pes asam jawa.
Kari Ayam Tanpa Santan instructions
- Tumbuk bawang besar, bawang putih dan halia. Letak dalam mangkuk bersama daun kari..
- Campurkan serbuk kari ayam dan ikan bersama pes cili. Tuang air sedikit dan gaul hingga jadi pes. Sediakan ayam dan kentang..
- Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk bersama daun kari hingga naik bau. Kemudian masukkan pes kari tadi. Tumis hingga pecah minyak dgn api perlahan untuk pastikan rempah dan cili masak sepenuhnya..
- Masukkan ayam, kentang bersama air dan juga pes asam jawa. Biarkan hingga mendidih dan ayam masak..
- Letak garam dan bahan perasa secukupnya. Kemudian potong kentang dengan sudu untuk tengok kentang dah empuk atau belum..
- Okay dah siap, boleh dihidang bersama nasi putih atau roti 😋.
0 nhận xét