How to Prepare Appetizing Asam pedas Kepala Ikan
Asam pedas Kepala Ikan.
You can have Asam pedas Kepala Ikan using 12 ingredients and 7 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Asam pedas Kepala Ikan
- Prepare 1 of kepala ikan (belah 2).
- Prepare 2 of kuntum bunga kantan.
- You need 10 of tangkai daun kesom.
- It's 7 ulas of bawang merah.
- It's 10 of tangkai cili kering.
- It's 1 of inci lengkuas.
- It's 7 of biji bendi.
- It's 7 of biji tomato ceri.
- Prepare 200 ml of air.
- Prepare 2 keping of asam gelugor.
- Prepare 1 sudu teh of garam.
- You need of Minyak untuk menumis.
Asam pedas Kepala Ikan step by step
- Kisar bawang merah kemudian tumis sehingga bawang berwarna perang.
- Kisar cili kering, masukkan kedalam tulisan bawang merah, tumis sehingga Naik minyak.
- Bunga kantan Dan tomato dibelah 2, sekiranya tiada bunga kantan boleh Juga digunakan umbuk kantan..
- Masukkan air kedalam tumisan, masukkan asam keping, lengkuas yg telah diketuk serta garam, biarkan mendidih.
- Setelah mendidih, masukkan kepala ikan, daun kesom bunga kantan dan tomato.
- Biarkan mendidih 5 minit, kemudian masukkan bendi. Biarkan mendidih lagi 5 minit tutup API..
- Asam pedas lebih sedap di sediakan lebih awal, supaya Rasa masam masin Dan pedas menyerap kedalam ikan..
0 nhận xét