Welcome to our website !

Easiest Way to Make Yummy Blackpaper Ayam Kicap Makngah

By tháng 7 16, 2020

Blackpaper Ayam Kicap Makngah.

Blackpaper Ayam Kicap Makngah You can cook Blackpaper Ayam Kicap Makngah using 14 ingredients and 12 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Blackpaper Ayam Kicap Makngah

  1. It's of Ayam setengah ekor.
  2. Prepare of Kentang.
  3. You need of Lada hitam.
  4. It's of Bawang merah.
  5. You need of Bwang putih.
  6. It's of Halia.
  7. You need of Serai (klu nak letak).
  8. Prepare of Cili api 3-4 biji (klu nak lagi mengancam).
  9. Prepare of Air asam jawa.
  10. Prepare of Gula (1 sudu kecil shja).
  11. Prepare of Garam (secukup rasa).
  12. You need of Asam keping (sikit je).
  13. You need of Serbuk Kunyit (untuk menggoreng ayam dan kentang).
  14. Prepare of bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga.

Blackpaper Ayam Kicap Makngah step by step

  1. Basuh ayam dan kentang yang dah di potong, gaul dgn serbuk kunyit dan garam sedikit..
  2. Panaskan minyak, goreng ayam dahulu (jgn terlalu lama nnty keras tau), dah siap ayam, goreng kentang pula....
  3. Tumbuk bawang merah, bwang putih, halia sekali, titik serai sekali.
  4. Tumbuk lada hitam hingga lumat.
  5. Panaskan minyak masak dalam kuali...lets start!!!.
  6. Masukkn 4 sekawan tdi, kacau sekejap jgn smpai hngus.
  7. Then, masukkan terus (bawang merah, putih, halia) yang dh ditumbuk dan serai yang dah dititik,biar kekuningan dn naik bau.
  8. Masukkan lada hitam yang dh kita hentam tdi,hehehehe yg kita tumbuk tdi,kacau smpai naik bau.
  9. Masukkan kicap (jgn terlalu bnyak, bergntung pada quantiti lada hitam kita -kicap lebih sikit)...masak guna api sederhana.
  10. Dah masak likat masukkan air asam jawa, gula, garam secukup rsa.
  11. Kacau dan masukkan ayam dan kentang yang dah digoreng.
  12. Kacau sebati dan siappppp... Makan dgn nasi panas, kene pulak time hujan... Alahaiiiii.

You Might Also Like

0 nhận xét