Recipe: Tasty Ayam kam heong
Ayam kam heong. Today's recipe is Kam Heong Chicken. This is one of my favourite Chinese dishes. It is extremely fragrant and bursting with flavour.
Ayam Masak Kam Heong, yang biasanya Che Nom makan kat restoran Chinese Muslim. Hidangan ni sangat lah wangi, cukup rasa pedas dan berempah nya. Ayam kam heong dimasak dengan cara menggoreng ayam terlebih dulu. You can cook Ayam kam heong using 13 ingredients and 3 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Ayam kam heong
- It's 1 of /2 ekor ayam.
- Prepare 1 of sudu besar tepung beras.
- It's 1 of sudu kecil serbuk kunyit.
- Prepare 1/2 of bawang holand di hiris.
- You need 2 ulas of bawang putih di ketuk.
- You need 3 of tangkai cili kering di potong.
- It's 2 of sudu besar serbuk kari.
- It's 3 of sudu besar kicap pedas manis mahsuri.
- Prepare 2 of sudu besar sos tiram mahsuri.
- It's of Minyak untuk menumis.
- It's 2 of tangkai daun kari.
- You need 4 ulas of cili padi di belah tengah.
- You need 2 of .
Kemudian dimasak bersama bawang, rempah kari, kicap dan sos. Tidak lupa memasukkan daun kari supaya makin menjadi. Kam Heong Clams Recipe (Golden Fragrant Clams/Kam Heong Lala/金香拉拉). Macam ayam masak kicap tapi sebenarnya bukan.
Ayam kam heong step by step
- Ayam dipotong dan di bersihkan. Gaul garam kunyit dan tepung beras.kemudian goreng hingga masak.ketepikan..
- Sediakan bahan untuk menumis.panaskan minyak kemudian tumis bawang holand,bawang putih dan cili kering hingga layu.kemudian masukkan daun kari.kacau bagi sebati..
- Kemudian masukkan pula serbuk kari,kacau dan letak sesikit air supaya serbuk kari tidak hanggus.masukkan pula kicap dan sos tiram.kemudian masukkan ayam yang di goreng tadi bersama cili padi.gaul bagi sebati.siap.(saya tak tetak garam sebab sos dan kicap pun dah cukup masin).
Ayam Masak Kam Heong, yang biasanya Che Nom makan kat restoran Chinese Muslim. Kam Heong crab is another popular crab dish in Malaysia. The word "Kam Heong" literally means Golden. Kam heong merupakan suatu contoh yang bagus untuk gaya masakan sebuah negara berbudaya majmuk. Ia sesuai digabungkan dengan ayam, kerang, ketam, udang dan sotong.
0 nhận xét